Hisparucuenca - Forumul Asociatiei Hispano - Romane din Provincia Cuenca


 
AcasaAcasa  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  Conectare  
ATENTIE!!!!!

Cei care nu depun formularele cerute de Primarie in vederea confirmarii adresei, vor fi stersi din Registrul de Padron!!!! (pierd EMPADRONAMIENTO!!!!!!)

Distribuiţi | 
 

 Dreptul de a incasa ajutorul de somaj in perioada cat ati calatorit in afara teritoriul spaniol

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 151
Data de inscriere : 07/10/2012

MesajSubiect: Dreptul de a incasa ajutorul de somaj in perioada cat ati calatorit in afara teritoriul spaniol   Lun Ian 28, 2013 7:44 pm

[size=18][center][b]Dreptul de a incasa ajutorul de somaj
in perioada cat ati calatorit
in afara teritoriul spaniol[/b][/center][/size]

Cu putin timp in urma, in revista online a Colegiului de Avocati din Madrid “Otrosí.net” din 10 ianuarie 2013 a fost publicata Sentinta Tribunalului Suprem, Camera de Munca, Sectia nr. 1, prin care sunt recunoscute drepturile persoanelor aflate in somaj in sistemul de securitate sociala spaniola care au calatorit in strainatate, incasand in tot acest timp contributia lunara de somaj. (in sentinta de referinta, fiind vorba de drepturile unui cetatean ucrainian de a incasa ajutorul de somaj si in acelasi timp da a calatori in Ucraina, 21 de zile)
Fiind referinta in materia dreptului muncii, aceasta sentinta recunoaste ca neindeplinirea obligatiilor ex antes (pentru iesirea programata) sau imediata ex post (pentru o eventuala circumstanta neprevazuta) genereaza de forma automática suspendarea sau pierderea temporala (“baja”) a ajutorului de somaj care corespunde zilelor de sedere nedeclarata in strainatate.
Prima dispozitie legala, pe care o invoca SERVICIO PUBLICO DE EMPLEO ESTATAL , cand ia o decizie de suspendare sau stingerea dreptului de incasare a somajului si cand deschide deja un dosar sanctionator pentru absenta din terioriul national impotriva beneficiarilor de prestari de somaj este articolul 203 din Legea Generala a Securitatii Sociale (LGSS). Aceasta normativa contine chiar definitia clásica a somajului. O a doua norma legala este articolul 213.g) din LGSS care stabileste de astfel cauzele de stingere sau combatere a somajului:” transferul de resedinta in strainatate, ce exceptia cazurilor prevazute de regulament” fiind de alfel si normativa cel mai des invocata de SERVICIO PUBLICO DE EMPLEO ESTATAL (SPEE), in momentul in care deschide un dosar sanctionator. A treia dispozitie legala, des invocata fiind in coroborare directa cu primele doua normative, face referinta la articolul 231. 1 din LGSS , care prevede ca : deplasarea sau iesirea in strainatate a beneficiarului de prestatii de somaj, poate afecta disponibilitatea efectiva pentru activitati formative sau pentru ocuparea pe piata muncii spaniole, si care trebuie comunicata entitatilor administrative sau serviciilor de munca inainte de a realiza respectiva calatorie in strainatate. A nu comunica din timp acest fapt (din causa imposibilitatii obiective), presupune stingerea autómata a dreptului de somaj DOAR PE PERIOADA IESIRII IN STRAINATATE. Trebuie sa retinem ca aceasta comunicare cu privire la durata calatoriei programate in afara teritoriului spaniol, se poate face si de la locul de destinatie, dar cat mai curand posibil. Serviciul Public Statal de Munca, va face in acest caz o notificare prealabila , ca aceasta sedere in strainatate sa fie de o durata máxima de 15 zile in conformitate cu articolul 6.3 din Decretul Real 625/1985. Aceasta normativa referitoare al comunicarea imediata sau anticipata a deplasarii sau iesirea in strainatate se extinde asupra beneficiarilor de nationalitate straina cat si a beneficiarilor spanioli.
Avand in vedere diversitatea cazurilor litigioase si complexitatea normativei aplicabile Tribunalului Suprem in Sentinta invocata la inceputul articolului, prezinta patru tipuri de situatii de protectie sociala (somaj):
1- O prestatie “mentinuta” in cazurile de iesire in strainatate pentru o perioada mai mica de 15 zile naturale pe an, o singura data, si in cazurile in care s-a comunicat aceasta Administratiei spaniole intr-un timp oportun.
2- O prestatie “disparuta” in cazurile in care s-a prelungit deplasarea in strainatate , inseamna un “ transfer de resedinta”, ce implica mai mult de 90 de zile, ceea ce determina trecerea in alt plan al legislatiei ( imigratiei), fiind vorba de o sedere temporara.
3- O prestatie “suspendata” , prevazuta de art. 6.3 din Decretul Real 625/1985 (completat si modificat prin Decretul Real 200/2006), de a “cauta sau a realiza lucrari profesionale” sau “dezvoltare profesionala” in strainatate pentru o perioada mai mica de 12 luni.
4- O prestatie “suspendata” in toate cazurile in care s-a produs deplasare in strainatate, pe o perioada inferioara a 90 de zile, cu consecintele respective de pe piata muncii spaniole a beneficiarului de prestatie de somaj.
Fac precizarea, ca in jursiprudenta de referinta, se concluzioneaza ca absenta pe o perioada mai mare de 15 zile naturale, comunicata sau nu , nu constituie schimbare de resedinta (“transaldo de residencia”) la care face referiré Serviciul Public Statal de Munca in toate dosarele de sanctionare a cetatenilor care au calatorit in afara teritoriului spaniol in perioada de incasare a drepturilor de somaj.
Un lucru foarte important este perioada de prescriptie a declararii sau prezentarii unei reclamatii importiva acestor rezolutii si ca urmare, daca termenul este prescris , nu se mai poate face nici un tip de reclamatie (Reclamacion Previa a Via Judicial ). In momentul in care un cetatean primeste o astfel de Rezoltuie din partea Ministerului de Munca ) exista un termen de prezentare a acestei reclamatii care este de altfel primul pas in deschiderea unei proceduri judiciare care va concluziona cu o sentinta judecatoreasca prin care sunt recunsocute drepturile beneficiarilor ajutorului de somaj in cazul in care SPEE mentine rezolutia de denegare a prestatiei de somaj.

Articol publicat de Avocat LILIANA CURERARU DOBRESCU ,
colegiata in Ilustru Colegiu de Avocati din Madrid, din anul 2007
colegiata in Uniunea Nationala a Barourilor din Romania din anul 2000
Date de contact: Tel: 637 237 964 , email : lianad2000@yahoo.es


Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://hisparucuenca.forumz.ro
 
Dreptul de a incasa ajutorul de somaj in perioada cat ati calatorit in afara teritoriul spaniol
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Hisparucuenca - Forumul Asociatiei Hispano - Romane din Provincia Cuenca :: Servicii :: Coltul avocatului-
Mergi direct la: