Hisparucuenca - Forumul Asociatiei Hispano - Romane din Provincia Cuenca


 
AcasaAcasa  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  Conectare  
ATENTIE!!!!!

Cei care nu depun formularele cerute de Primarie in vederea confirmarii adresei, vor fi stersi din Registrul de Padron!!!! (pierd EMPADRONAMIENTO!!!!!!)

Distribuiţi | 
 

 Lista serviciilor notariale prestate de Consulatul Roman

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 151
Data de inscriere : 07/10/2012

MesajSubiect: Lista serviciilor notariale prestate de Consulatul Roman   Mar Oct 09, 2012 7:48 pm

Potrivit art. 13, alin. 1 din Legea nr. 36/1995, oficiile consulare ale României din Spania îşi desfășoară activitatea notarială pe baza legii române și a înțelegerilor internaționale la care România este parte, precum și potrivit uzanțelor internaționale.

La cerere, se prestează cetăţenilor români aflaţi în Spania următoarele [b]servicii notariale[/b]:

- redactarea de înscrisuri în vederea autentificării sau legalizării semnăturii;
- autentificarea înscrisurilor, cu excepția transmisiunilor imobiliare încheiate prin acte juridice între vii (se autentifică înscrisurile pentru care legea prevede expres forma autentică);
- legalizarea sigiliilor si a semnăturilor;
- darea de dată certă înscrisurilor prezentate de parti;
- certificarea unor fapte;
- legalizarea de copii de pe înscrisuri;
- efectuarea și legalizarea traducerilor;
- primirea în depozit a înscrisurilor și documentelor prezentate de părți;
- eliberarea de duplicate de pe actele notariale întocmite.

[b]AUTENTIFICAREA DE PROCURI SI DECLARATII[/b]

Procurile generale, speciale, judiciare, de administrare precum și declarațiile pe proprie răspundere, de luare in spatiu, de acceptare/renunțare la succesiune, de călătorie, etc. se tehnoredactează la sediul oficiului consular.

Pentru a întocmi o procură este necesar ca solicitantul să cunoască datele de identificare ale persoanei ce urmează a fi imputernicită (numele, prenumele, data şi locul naşterii, domiciliul, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate).

Pentru autentificarea procurilor şi a declaraţiilor (atunci când este prevăzută forma autentică pentru declarații) și pentru legalizarea semnăturilor, persoanele interesate trebuie să se prezinte personal la sediul Consulatului şi să probeze identitatea şi calitatea de cetăţean român (cu un act de identitate valabil). Actele care conţin precizări neconforme cu legislaţia română, ordinea de drept sau siguranţa naţională nu pot fi autentifícate / legalizate.

Astfel, procurile şi declaraţiile se semnează în faţa consulului, identificarea făcându-se cu un act romanesc valabil: paşaport, buletin, carte de identitate, iar în cazul procurilor pentru obţinerea cărţii de identitate solicitantul se poate identifica şi cu titlu de călătorie.

Oficiile consulare ale României nu pot efectua operaţiuni notariale în ceea ce priveşte încheierea unor contracte, înţelegeri, donaţii sau alte acte de dispoziţie, tranzacţii judiciare, confirmări de hotărâri judecătoreşti, de documente de studii, documente de vechime în muncă, documente privind stagiul militar, testamente, legate, acţiuni în justiţie sau cereri adresate autorităţilor române.

Autentificarea procurilor şi declaraţiilor (atunci când legea prevede forma autentică pentru declarații) și legalizarea declarațiilor, precum şi supralegalizarea acestora de către ambasadele şi consulatele României sunt supuse taxelor consulare, care se plătesc de solicitanţi la ambasada sau consulatul competent.

Procurile pentru pensie sunt scutite de taxe consulare şi sunt valabile o perioadă de 18 luni de la data autentificării.

Procurile şi declaraţiile necesare în cadrul procedurilor consulare de obţinere a paşapoartelor româneşti sau a certificatelor de stare civilă nu pot fi autentificate decât de oficiile consulare ale României

[b]LEGALIZARE COPII DE PE INSCRISURI[/b]

Pentru legalizarea copiilor de pe înscrisuri, persoanele interesate trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, funcţionarului consulatului român înscrisul original a cărui copie se legalizează şi un document de identitate valabil.

[b]LEGALIZARE TRADUCERE[/b]

Traducerile pot fi efectuate la oficiile consulare ale României din Spania cu plata taxelor consulare aferente conform prevederilor Legii nr. 198 / 2008 cu modificările și completările ulterioare.

Oficiile consulare ale României din Spania legalizează semnăturile traducătorilor autorizați de Ministerul Justiției din România înregistraţi în evidenţele acestora,în conformitate cu prevederile Legii nr. 36/1995 privind activitatea notarială și OM nr 233/C privind efectuarea traducerilor notariale.

[b]NOTA: [/b]În cazul traducerilor efectuate de un traducător jurado din Spania, este nevoie de legalizarea semnaturii si a sigiliului acestuia de catre Ministerul Afacerilor Externe si Cooperarii Spaniol, urmand ca, ulterior, aceasta sa fie legalizata cu Apostila de la Haga, demers efectuat la Tribunalul Superior de Justitie. In acest caz, nu mai este nevoie de supralegalizarea consulatului.

Activitățile notariale prevăzute mai sus, care produc efecte juridice în România, pot fi îndeplinite, de catre oficiile consulare și la cererea persoanelor fizice sau juridice străine, în măsura în care legile și reglementările Regatului Spaniei sau acordurile bilaterale nu se opun.

Pentru legalizarea traducerii în limba română a unui document redactat într-o limbă străină, persoanele interesate trebuie să prezinte documentul în original, însoţit de traducerea în limba română şi de un document de identitate valabil.

Pentru legalizarea semnăturii pe un înscris, persoanele interesate trebuie să se prezinte la sediul ambasadei sau consulatului român cel mai apropiat, să semneze înscrisul în faţa consulului şi să prezinte un document de identitate valabil care să poarte semnătura titularului. Nu se poate legaliza semnătura pe contracte, acte de donaţie, acte de tranzacţie judiciară sau alte acte care vizează transmiterea de bunuri ori alte drepturi.

Legalizarea copiilor de pe înscrisuri, legalizarea traducerilor şi legalizarea semnăturii sunt supuse taxelor consulare, care se plătesc de solicitanţi la ambasada sau consulatul competent.


[b]Certificatul de ”inscripție consulară”[/b]


Certificatul de ”inscripție consulară”este documentul pe care oficiile consulare ale României îl eliberează, la cererea cetățenilor români, sub forma unui certificat în limba spaniolă care cuprinde toate datele de identificare din România ale titularului-solicitant și atestă fapul că acesta a fost înscris în evidențele oficiului consular.

Certificatul de ”inscripție consulară” este documentul folosit în Spania de cetățenii români în două situații:[b] completarea dosarului pentru obținerea cetățeniei spaniole și încheierea căsătoriei în fața autorităților spaniole locale.[/b]

Pentru eliberarea atestatului solicitantul trebuie să se prezinte la Consulat personal.

Documente necesare, eliberate de autoritățile române, care se prezintă în original la consulat:

- pașaportul românesc sau cartea românească de identitate valabile;
- certificatul de rezident comunitar (hoja verde)
- historial del volante de empadronamiento

Informatii preluate de pe site-ul Ambasadei Romaniei in Regatul Spaniei, Sectia Consulara [url=http://madrid.mae.ro/node/259]http://madrid.mae.ro/node/259[/url]
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://hisparucuenca.forumz.ro
 
Lista serviciilor notariale prestate de Consulatul Roman
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Hisparucuenca - Forumul Asociatiei Hispano - Romane din Provincia Cuenca :: Informatii de la Ambasada Romaniei in Regatul Spaniei, Sectia Consulara :: Procurarea de acte si acte notariale-
Mergi direct la: