Hisparucuenca - Forumul Asociatiei Hispano - Romane din Provincia Cuenca


 
AcasaAcasa  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  Conectare  
ATENTIE!!!!!

Cei care nu depun formularele cerute de Primarie in vederea confirmarii adresei, vor fi stersi din Registrul de Padron!!!! (pierd EMPADRONAMIENTO!!!!!!)

Distribuiţi | 
 

 Indemnizatia de somaj

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 151
Data de inscriere : 07/10/2012

MesajSubiect: Indemnizatia de somaj   Mier Oct 10, 2012 5:27 am

Se acorda lucratorilor care pierd locul de munca impotriva vointei lor. Daca parasiti locul de munca voluntar, nu aveti dreptul la indemnizatie, dar anii lucrati nu se pierd si in cazul reangajarii, se vor lua in considerare.
Durata de acordare a indemnizatiei se calculeaza astfel:
Pentru 12 luni de zile cotizate la Asigurările Sociale, solicitantului îi corespund 4 luni de șomaj. Perioada maximă de acordare a indemnizaţiei de şomaj nu poate depăşi 720 de zile. Si in continuare:
De la 360 la 539 de zile... 120 de zile
De la 540 la 719 de zile... 180 de zile
De la 720 la 899 de zile... 240 de zile
De la 900 la 1.079 de zile... 300 de zile
De la 1.080 la 1.259 de zile... 360 de zile
De la 1.260 la 1.439 de zile... 420 de zile
De la 1.440 la 1.619 de zile... 480 de zile
De la 1.620 la 1.799 de zile... 540 de zile
De la 1.800 la 1.979 de zile... 600 de zile
De la 1.980 la 2.159 de zil... 660 de zile
Peste 2.160 de zile... 720 de zile
Suma cuvenita depinde de contribuțiile plătite la Asigurările Sociale în ultimele 180 de zile lucrate.
În primele sase luni de somaj, va primi un procent de 70% din media sumei cotizate în ultimele 180 de zile, iar începând cu luna a saptea, va primi 60%.

De asemena, trebuie sa stiti ca există două tipuri de şomaj: [b]indemnizaţia de şomaj şi ajutorul de şomaj.[/b]

[b]Indemnizaţia de şomaj[/b]: pentru cei care [b]au lucrat mai mult de 360 de zile în ultimii şase ani[/b]
Se acorda persoanele care pot si doresc să lucreze, dar îsi pierd locul de muncă definitiv sau timpul de muncă li se reduce independent de voința lor. Pentru a beneficia de această indemnizație de somaj, salariatul trebuie să fi contribuit la Asigurările Sociale lunar, pe timpul în care a lucrat, si să îndeplinească anumite condiții.
Cum se procedează:
În termen de 15 zile lucrătoare de la data concedierii sau încetarea contractului de muncă (exclus demisia), solicitantul trebuie să depună dosarul la cel mai apropiat Oficiu al forţelor de muncă, cel de care aparţine.
Pentru a avea dreptul la indemnizaţia de şomaj, trebuie îndeplinite următoarele condiţii:
- să fie afiliat la Asigurările Sociale
- să fie în situaţie legală de şomaj
- să semneze declaraţii de căutare continuă a unui loc de muncă, de disponibilitate şi acceptare a unei încadrări corespunzătoare
- să fi contribuit la Asigurările Sociale o perioadă de cel puţin 360 de zile în ultimii şase ani
- să nu fi împlinit vârsta de pensionare

[b]Documente necesare[/b] (pot fi cerute şi alte acte):

- cerere-tip pentru solicitarea indemnizaţiei de şomaj "Impreso de solicitud"
- NIE, original şi fotocopie
- formular-tip în care se completează numărul contului bancar în care se va vira indemnizaţia de şomaj, vizat apoi de banca respectivă pentru confirmarea corectitudinii datelor "Impreso de domiciliación bancaria"
- formular-tip de la Ministerul Finanţelor "Comunicación de datos al pagador" ce trebuie completat cu datele personale ale solicitantului, de exemplu numărul de copii, pentru a fi aplicat baremul de impozitare corespunzător
- declaraţie de căutare continuă a unui loc de muncă şi de participare la cursurile de formare şi reorientare profesională organizate de Oficiul forţelor de muncă: "Compromiso de actividad"
- autorizaţie pentru a împuternici Oficiul forţelor de muncă să consulte informatic diverse date fiscale personale deţinute de Circa Financiară: "Autorizacion"
- adeverinţă completată, semnată şi ştampilată pentru ultimele 180 de zile cotizate la Asigurările Sociale; aceste se cere la firma sau la firmele la care ati lucrat în ultimele şase luni: "Certificado de empresa"
- TC-2 pentru ultimele 180 de zile cotizate (fotocopii); documentele se obţin tot de la firma angajatoare
- ultima adeverinţă de salariu şi fotocopii după fiecare document care atestă fiecare relaţie de muncă încheiată în ultimele şase luni
- documentele care demonstrează situaţia legală de şomaj: contractul de muncă şi scrisoarea de concediere, sentinţa juridiară, etc.

[b]Ajutorul suplimentar de şomaj[/b] se acorda celor care [b]au lucrat mai puţin de 360 de zile în ultimii şase ani[/b].
În cazul în care nu a fost atinsă limita minimă de timp de cotizare pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj, se poate solicita o altă subvenţie, ajutorul suplimentar de şomaj.

Condiţii de acordare:

- să fie în situaţie legală de şomaj
- să se înscrie ca solicitant al unui loc de muncă şi să semneze un formular prin care se declară disponibil pentru ocuparea unui post, în termen de 15 zile de la încetarea contractului de muncă
- să nu fie beneficiarul niciunui tip de venit care să depăşească 75% din salariul minim interprofesional pe anul în curs; se exclud primele de serviciu.
[size=18]
[b]ATENTIE!!!!![/b][/size]
Daca incasati ajutor de somaj si doriti sa iesiti din Spania, trebuie sa mergeti la INEM si sa cereti o autorizatie de iesire din tara (autorizacion de salida). Acesta se acorda pentru o perioada de maxim 15 zile pe an, doar in cazul in care nu sunteti inscis la niciun curs de formare profesionala sau nu sunteti prins in niciun proces de selectie pentru un loc de munca. Trebuie sa cereti [b]Solicitud de autorización al extranjero por un periodo igual o inferior a 15 dias[/b].
Nu puteti iesi din Spania inainte de data mentionata pe autorizatie si la intoarcere, trebuie sa va prezentati din nou la INEM la data indicata de ei.
Daca iesiti din tara fara anuntarea autoritatilor, puteti pierde definit ajutorul de somaj sau si mai rau, trebuie sa returnati cu dobanda banii banii primiti de la acea data.
La intoarcere, trebuie sa solicitati din nou ajutorul de somaj, la Serviciul Public Statal de Munca (Servicio Publico de Empleo Estatal) si sa va reinnoiti cererea la Serviciul Regional de Munca (Servicio Regional de Empleo).
La fel se procedeaza daca doriti sa mergeti sau sa va mutati in alt oras din Spania pentru o perioada mai lunga de 30 de zile.

Daca ati primit instiintarea de intrerupere a somajului si daca ati fost plecat din tara mai putin de 15 zile, aveti posibilitatea de a face recurs pe cale administrativa depunand o reclamatie la Directia Judeteana (Direccion Provincial) in 30 de zile de la data primirii instiintarii sau daca au trecut trei luni de la prezentarea dovezilor si nu ati primit niciun raspuns.
Daca reclamatia este respinsa, atunci se actioneaza pe cale judecatoreasca prin depunerea unei cereri la Jurisdictia Sociala (Jurisdicciion Social).

Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://hisparucuenca.forumz.ro
 
Indemnizatia de somaj
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Hisparucuenca - Forumul Asociatiei Hispano - Romane din Provincia Cuenca :: Informatii utile :: Informatii legate de indemnizatii si ajutoare :: Somaj si ajutoare de somaj-
Mergi direct la: