Hisparucuenca - Forumul Asociatiei Hispano - Romane din Provincia Cuenca


 
AcasaAcasa  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  Conectare  
ATENTIE!!!!!

Cei care nu depun formularele cerute de Primarie in vederea confirmarii adresei, vor fi stersi din Registrul de Padron!!!! (pierd EMPADRONAMIENTO!!!!!!)

Distribuiţi | 
 

 Reglementari privind incadrarea si contractul de munca

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 151
Data de inscriere : 07/10/2012

MesajSubiect: Reglementari privind incadrarea si contractul de munca   Vin Oct 12, 2012 3:07 am

Vârsta minimă de la care se poate lucra în Spania este de 16 ani, deşi este nevoie de permisiunea părinţilor sau a tutorilor până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu excepţia cazului în care persoana este emancipată din punct de vedere legal.

Raportul de muncă angajat-angajator este reglementat în Spania prin Constituţie, Codul Civil, Codul Muncii si contractele colective de muncă. Contractele se încheie pe durată nedeterminată sau determinată, cu normă întreagă (media va fi de maximum 40 de ore pe săptămână) sau timp parţial de lucru. Pot fi încheiate în formă scrisă sau verbală (exemplu, în ultimul caz, fiind, de obicei, angajaţii în gospodării).

Contractul de muncă se semnează la începutul relaţiei de muncă şi trebuie să conţină obligatoriu termenii şi condiţiile acestuia, iar o copie a acestuia i se înmânează angajatului român.

[b]Contractele pe durată determinată pot fi:[/b]

1. Contractul pentru îndeplinirea unei sarcini specifice sau pentru prestarea de servicii - a cărui execuţie, deşi limitată în timp, are o durată incertă de la bun început. În cazul în care depăşeşte un an, este necesar un preaviz de 15 zile înainte de sfârşitul sarcinii sau a serviciului pentru a rezilia contractul. În cazul în care angajatorul oferă acest preaviz, aveţi dreptul la despăgubiri;
2. Contractul pentru producerea de contingent - scopul acestui contract este de a satisface cerinţele circumstanţiale asociate cu piaţa forţei de muncă, este o rezervă a cererii de locuri de muncă. Acest contract nu poate dura mai mult de 6 luni într-o perioadă de 12 luni;
3. Contractul de înlocuire temporară - când este necesară înlocuirea unui lucrător care-şi menţine dreptul de a rămâne pe postul respectiv. Trebuie specificat motivul înlocuirii;
4. Contract în scopul instruirii/formării profesionale - pot fi elaborate în cazul lucrătorilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 21 de ani care nu dispun de calificările necesare pentru a încheia un contract privind experienţa în muncă. Unele persoane pot fi angajate în conformitate cu prevederile unui acord de instruire/formare, chiar dacă au depăşit limita de vârstă. Acest contract trebuie să dureze cel puţin şase luni, dar nu poate depăşi doi ani;
5. Contract privind experienţa în muncă - următoarele cerinţe trebuie să fie îndeplinite pentru a încheia un asemenea contract: a) lucrătorul trebuie să deţină una dintre următoarele calificări: calificare obţinută în urma instruirii universitare sau formării profesionale, sau echivalentul acestora; b) să nu fi trecut mai mult de 4 ani de la încheierea studiilor respective sau de la validarea lor în Spania (în cazul în care calificarea a fost obţinută în străinătate), sau 6 ani, în cazul lucrătorilor cu handicap. Acest contract trebuie să dureze cel puţin şase luni, dar nu poate depăşi doi ani.

[b]Munca la domiciliu[/b] - casnică şi contractul cu timp parţial de lucru - durata acestui contract poate fi nedeterminată sau fixă. În ambele cazuri, este recomandabil să fie încheiat în scris, cu specificarea locului unde serviciile sunt prestate şi a duratei zilei de lucru.

[b]Convenţia colectivă de muncă[/b] reprezintă documentul elaborat în urma acordului dintre angajatori şi salariaţi, prin intermediul reprezentanţilor acestora (organizaţii patronale şi sindicate), prin care se stabilesc: salariile lucrătorilor în funcţie de categoria profesională din cadrul sectoarelor de activitate, drepturile şi obligaţiile pe care aceştia le au în relaţia lor cu angajatorul, programul de lucru, normele de protecţie a muncii, etc.

În Spania există diferite convenţii colective de muncă în funcţie de zonele geografice şi de activităţi. Din acest motiv, nu întotdeauna condiţiile de muncă ale lucrătorilor din provincii diferite sunt aceleaşi.

[b]Contractul de munca trebuie sa contina urmatoarele informatii:[/b]
- datele angajatorului;
- datele lucrătorului;
- tipul de contract, cauza şi justificarea acestuia;
- postul pe care îl va ocupa lucrătorul şi categoria profesională sau grupul profesional din care face parte;
- condiţiile de muncă: ziua de lucru, salariul (salariul minim este cel fixat în convenţia colectivă de care aparţine acel sector), vacanţa, perioada de probă, durata contractului, etc.
- semnăturile angajatorului şi angajatului.

[b]Prevederi legate de perioada de proba[/b]

În contractul de muncă se poate stabili o perioadă de probă care nu poate fi superioară celei fixate în convenţia colectivă.

În cazul în care convenţia colectivă de muncă nu precizează nimic referitor la durata perioadei de probă, aceasta este de 6 luni pentru licenţiaţi şi de 2 luni pentru restul salariaţilor. Pentru lucrătorii necalificaţi, perioada de probă este de 15 zile;

Pentru agricultură, legislaţia spaniolă prevede o perioadă de probă de 15 zile.

În perioada de probă, lucrătorului îi sunt testate aptitudinile în îndeplinirea atribuţiilor corespunzătoare postului. Pe parcursul acestei perioade, atât lucrătorul cât şi angajatorul pot decide finalizarea relaţiei de muncă fără preaviz, dacă acest lucru este prevăzut în contractul de muncă.

În cazul în care aţi mai fost contractat de aceeaşi societate nu veţi mai efectua perioada de probă. Pe durata perioadei de probă veţi contribui la sistemul de securitate socială spaniol.


Informatii preluate de pe site-ul [url=http://www.spania.ajutordeacasa.ro/ro/site/5/intrebari-si-raspunsuri/]www.spania.ajutordeacasa.ro/ro[/url]
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://hisparucuenca.forumz.ro
 
Reglementari privind incadrarea si contractul de munca
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Hisparucuenca - Forumul Asociatiei Hispano - Romane din Provincia Cuenca :: Informatii utile :: Informatii legate de munca-
Mergi direct la: