Hisparucuenca - Forumul Asociatiei Hispano - Romane din Provincia Cuenca


 
AcasaAcasa  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  Conectare  
ATENTIE!!!!!

Cei care nu depun formularele cerute de Primarie in vederea confirmarii adresei, vor fi stersi din Registrul de Padron!!!! (pierd EMPADRONAMIENTO!!!!!!)

Distribuiţi | 
 

 Restrictii pe piata muncii

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 151
Data de inscriere : 07/10/2012

MesajSubiect: Restrictii pe piata muncii   Sam Dec 22, 2012 7:24 pm

[b][size=12]CE aprobă cererea Spaniei de a prelungi restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari pâna la 31 decembrie 2012. Restricţiile temporare impuse liberei
circulaţii a muncitorilor români şi bulgari trebuie anulate în toate statele membre începând cu 1 ianuarie 2014.[/size][/b]
Citeste tot articolul pe [url=http://www.tvrnews.ro/ce-aproba-cererea-spaniei-de-a-prelungi-restrictiile-pe-piata-muncii-pentru-romani-si-bulgari_25286.html]http://www.tvrnews.ro[/url]
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://hisparucuenca.forumz.ro
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 151
Data de inscriere : 07/10/2012

MesajSubiect: Comunicatul Ambasadei   Mier Ian 09, 2013 3:21 am

Ambasada României aduce la cunoștința cetățenilor români că guvernul spaniol a decis – și Comisia Europeană a aprobat - prelungirea cu încă un an a restricţiilor de acces pe piaţa muncii din Spania, pentru lucrătorii români.

Notă: conform procedurii, Spania a solicitat Comisiei Europene aprobarea pentru prelungirea restricțiilor, Comisia Europeană aprobând cererea guvernului spaniol la 21 decembrie.

Urmare acestei decizii, restricţiile în vigoare de la 22 iulie 2011 se vor aplica și în cursul anului 2013, respectiv până la 31 decembrie 2013, dată la care expiră perioada tranzitorie pentru accesul lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii din țările membre UE.

Această măsură, cu caracter excepțional, a fost motivată de autoritățile spaniole exclusiv pe seama situaţiei de o gravitate fără precedent ce se înregistrează pe piaţa muncii din Spania.

În ceea ce privește modalitatea concretă de aplicare a restricțiilor în anul 2013, Ambasada României informează, pe baza asigurărilor ferme primite de la autoritățile spaniole de resort, că în 2013 NU vor fi introduse cerințe noi sau condiții specifice diferite de cele folosite până în prezent pentru normarea accesului cetățenilor români la locuri de muncă pe piața spaniolă. Așadar, este vorba de extinderea cu un an a aplicării regimului de restricționare deja existent (în vigoare de la 22 iulie 2011), nu de introducerea unui nou regim de restricții.

În acest context, Ambasada României consideră util să reamintească condițiile de aplicarea a restricțiilor în vigoare, precum și categoriile de cetățeni români care nu sunt afectate de acestea – detaliile în finalul prezentului comunicat (la rubrica „Precizări referitoare la condiţiile de aplicare a restricţiilor privind accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii spaniolă”).

Important: necesitatea sesizării Ambasadei, de către cetățenii români afectați, asupra oricăror posibile cazuri de aplicare necorespunzătoare a prevederilor restricțiilor

Subliniem că, aşa cum s-a procedat încă de la adoptarea restricțiilor (la 22 iulie 2011), Ambasada şi autoritățile române competente vor continua să monitorizeze permanent și cu cea mai mare atenție aplicarea corectă a normelor de implementare a restricțiilor, pentru a evita apariția de situații în care să fie afectate drepturile cetățenilor români, prin eventuale cazuri de aplicare deficitară sau abuzivă a cadrului normativ privind restricțiile.

În acest context, subliniem că, la solicitarea părţii române, s-a convenit ca Grupul bilateral de lucru pe tema restricţiilor, alcătuit din reprezentanţi ai ministerelor Muncii din Spania şi România, să continue să funcţioneze şi în 2013, atât pentru clarificarea unor aspecte tehnice care pot interveni pe parcursul aplicării măsurii, cât mai ales pentru semnalarea promptă către autoritățile spaniole a oricăror eventuale cazuri de aplicare eronată a metodologiei, practici neunitare în teritoriu sau eventuale abuzuri etc., cât și pentru adoptarea corecțiilor necesare.

Astfel, Ambasada face un apel la toți cetățenii români care se confruntă cu probleme sau situații în care consideră că sunt tratați necorespunzător, că sunt afectați de aplicarea greșită sau abuzivă a normelor în materie de acces pe piața muncii, să semnaleze aceste cazuri cu operativitate Ambasadei Romaniei în Spania, la următoarele coordonate de contact:

Biroul ataşatului pe probleme de muncă şi afaceri sociale,

telefon: 0034.91.350.73.56;

fax: 0034.91.345.29.17,

email: cristina.florea@embajadaderumania.es;

agregado.trabajo@embajadaderumania.es.

De asemenea, subliniem necesitatea ca situațiile semnalate să ne fie prezentate cât mai documentat, pentru a putea fi în măsură să acționăm cât mai eficient pentru a le aduce la cunoștința autorităților spaniole competente și a determina din partea acestora necesarele clarificări sau măsuri de corecție.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://hisparucuenca.forumz.ro
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 151
Data de inscriere : 07/10/2012

MesajSubiect: Precizări referitoare la condiţiile de aplicare a restricţiilor   Mier Ian 09, 2013 3:27 am

[size=18] Precizări referitoare la condiţiile de aplicare a restricţiilor privind accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii spaniolă [/size]
Ca urmare a prelungirii până la 31 decembrie 2013 a restricţionării temporare a accesului lucrătorilor români la piaţa forţei de muncă din Spania, Ambasada României la Madrid reamintește condiţiile de aplicare a restricţiilor (în vigoare de la 22 iulie 2012):
Categoriile de cetăţeni români cărora NU li se aplică restricțiile (NU au nevoie de autorizare prealabilă pentru angajare)
1. Cetăţenii români activi pe piaţa muncii spaniole la data impunerii restricţiilor – la 22 iulie 2011.

Notă: categoria „cetățeni activi pe piața muncii” include: (1) angajaţi cu contract – „trabajadores por cuenta ajena”; (2) cetățeni înregistrați ca fiind în șomaj sau (3) cetățeni înregistrați ca aflându-se „în căutarea unui loc de muncă” – „demandantes de empleo”.
2. Lucrătorii „autonomi” ( „trabajadores por cuenta propria”);
3. Cetăţenii români care și-au pierdut statutul de persoană activă pe piaţa muncii spaniole după data impunerii restricţiilor (adică 22 iulie 2011). Deci, cetățeni care erau „activi pe piața muncii” la 22 iulie 2011, dar și-au pierdut ulterior aceasta situație - nu mai sunt în prezent nici angajaţi, nici șomeri, nici „în căutarea unui loc de muncă”;
4. Membrii de familie* ai tuturor cetăţenilor menționați la pct. a), b) si c)
5. Membrii de familie ai cetăţenilor români care la data impunerii restricţiilor nu erau activi pe piaţa muncii, dar care ulterior fie au obţinut o autorizaţie de muncă și sunt angajați, fie au devenit lucrători „autonomi”;
6. Soţul/soţia cetăţeanului român cu liber acces pe piaţa muncii, chiar în cazul în care căsătoria a avut loc recent, respectiv după data impunerii restricţiilor;
7. Copiii de peste 21 de ani, indiferent de vârstă, dacă dovedesc că fac parte integrantă (empadronamiento) din familie și nu au venituri, respectiv se află în întreţinerea părintelui cu liber acces pe piaţa muncii spaniole.

* Prin membri de familie se înţeleg: soţul/soţia și copiii până la vârsta de 21 de ani, precum și copiii peste 21 de ani, dacă se afla în întreţinerea părinţilor.
Nu beneficiază de acest drept rudele pe linie ascendentă (părinţi etc.).
Alte situații de cetățeni români care NU sunt afectați de restricții: 2


• Persoanele aflate în concediu maternal/paternal acordat de statul spaniol, la data impunerii restricţiilor (NU au nevoie de obţinerea unei autorizaţii de lucru, îşi păstrează dreptul de munca pe teritoriul Spaniei).
• Persoanele care la data de referinţă se aflau într-un penitenciar unde desfăşurau o activitate lucrativă au dreptul, la eliberare, la liberă angajare, deoarece pe perioada detenţiei se consideră ca au cotizat în cadrul Sistemului Special al Penitenciarelor.
• Persoane ce aveau contracte de munca pe perioada determinată la data impunerii restricțiilor (după finalizarea corespunzătoare a contractului anterior au acces liber la o noua angajare; exemplu: în cazul în care contractul de un an va fi respectat, după încheierea acestuia cetăţeanul român are liber acces pe piaţa muncii, la o nouă angajare, iar angajatorul nu mai trebuie să solicite o noua autorizaţie de muncă)

Categoriile de cetăţeni români cărora li se aplică restricţiile:
1. Restricțiile se aplică cetăţenilor români care au intrat pe teritoriul spaniol după 22 iulie 2011 (data impunerii restricţiilor), precum și celor care, deși se aflau pe teritoriul spaniol la respectiva dată, nu figurau ca înscrişi în regimul corespunzător de Securitate Socială sau nu erau luați în evidentă la Serviciile Publice de Ocupare, cu statut de persoană în „căutarea unui loc de muncă”.
2. Cetăţeniilor cărora li se aplică regimul de restricții - categoriile menţionate la punctul anterior - pot avea acces pe piaţa muncii din Spania doar dacă un angajator spaniol solicită pentru ei o autorizaţie de muncă la Birourile pentru Străini („Oficinas de Extranjeria”).

IMPORTANT: pentru solicitarea acestei autorizaţii este nevoie doar de documentele naţionale valabile ale cetăţeanului român (nu şi de certificat de rezidenţă).
3. În cazul lucrătorilor în gospodării (empleados de hogar), procedura de obținere a autorizației de muncă este aceeași, cu următoarele precizări:
- pentru angajaţii care lucrează într-o singură gospodărie - autorizaţia o obţine angajatorul;
- pentru lucrătorii care lucrează în mai multe gospodării: solicitarea autorizaţiei poate fi făcută (1) direct de către lucrătorul român sau (2) de către unul dintre angajatori.

Notă: lucrătorul (sau reprezentantul angajatorilor) va trebui să prezinte documentaţia corespunzătoare din partea fiecărui angajator (contractul de muncă şi celelalte documente solicitate), sau, cel puțin, din partea unui număr de angajatori care să asigure lucrătorului prin contractele încheiate cel puţin remunerarea la nivelul Salariului Minim Interprofesional; pentru solicitarea autorizaţiei în nume propriu taxa pentru formalitățile referitoare la eliberarea autorizației de muncă va fi plătită de lucrător.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://hisparucuenca.forumz.ro
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Restrictii pe piata muncii   

Sus In jos
 
Restrictii pe piata muncii
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Hisparucuenca - Forumul Asociatiei Hispano - Romane din Provincia Cuenca :: Informatii utile :: Actual-
Mergi direct la: